עומדים לקחת משכנתה בתקופת הקורונה?
חשוב לבדוק את ההשלכות קודם.
בחוץ שקט וכולם מסתגרים בבית ומחכים שהמשבר שלא נראה מעולם רק יחלוף. מספר המובטלים בישראל חצה את המיליון שהם 25% מכוח העבודה כאשר 90% מהם יצאו לחל"ת וכמעט 7% מהם כבר פוטרו והיד עוד נטויה, זהו נתון חסר תקדים במלוא מובן המילה.
חשוב להבין כשיש גשם אז כולם נרטבים אבל אם עושים בחירה מושכלת ניתן עדין למזער נזקים.
ריביות המשכנתאות עלו בממוצע ב – 1% וגרמו נזק להרבה נוטלי משכנתאות:
לפני שנבין מהי הסיבה לעליה הזו נצטרך להבין מהם מקורות המימון המרכזיים של הבנקים שבעזרתם הם מעניקים אשראי:
- גיוס כסף משוק ההון באמצעות אג"ח – אנשים מוכרים אג"ח בעקבות ירידות חדות בכל הבורסות בעולם. ברגע שמוכרים איגרות חוב אז מחירי האיגרות יורדות והתשואות לפדיון עולות.
- פיקדונות הציבור – לאנשים אין ברירה ופודים פיקדונות שיש להם בעקבות ירידה בהכנסותיהם.
- הכסף שיש לאנשים בעו"ש – גם כאן יש ירידה בעקבות ירידה בהכנסה לרוב המשפחות בישראל.
הסיבה לעליית ריביות האשראי
הבנקים מעוניינים לשמור על אותם יחסי רווח שהיו טרם משבר הקורונה ובעקבות כך שפעילות המשק ירדה וגרמה לבהלה בקרב הציבור אז יש אי וודאות. במצב כזה לא נותר ברירה וזה לעלות את המחירים של המוצרים אותו הוא מוכר לציבור ובין היתר ריביות האשראי.
האם ההטבות של הבנקים למשכנתאות לציבור כדאיות?
הבנקים מאפשרים לדחות את הלוואת המשכנתא לתקופה של 3 עד 4 חודשים ללא עמלה תפעול. בתאריך 5.4.2020 בנק לאומי הודיע שמי שנמצא בחל"ת בעקבות משבר הקורונה ובעל וותק של 3 שנים ויותר ממקום עבודתו (סיכוי גבוה שיחזור לעבודה) יכול לדחות את התשלומים בשנתיים.
חשוב להבין, שהסכומים שאותם נדחה ולא נשלם יתווסף לנו ליתרת התקופה שנותרה לנו לתשלום המשכנתא ובכך יגדיל את ההחזר החודשי ובנוסף יגרום למצב של ריבית דריבית.
אז איך מתבצע הסיוע בדחיית תשלומי המשכנתא ובאיזה בנקים?
לסיכום, ריביות המשכנתא עלו וימשיכו לעלות בתקופת המשבר.
אני ממליץ בתקופה של אי וודאות להמתין כל עוד אפשר ולא לדחות ולעשות צעדים פזיזים בהלוואת המשכנתא.
בדיוק להפך, זה זמן טוב לשקט נפשי ולבדוק על איזה מוצרים קבועים אתם משלמים מידי חודש לפי העלות הגבוה ביותר לעלות הנמוכה ביותר שיש לכם בהוצאות השוטפות.